Kokeelliset pelit

Kokeelliset pelit – Aleksandr Manzos – V1.1
PDF (koko noin 15 MB)

Puhelimille, kuvasuhde 18:9

Pädeille, kuvasuhde 16:9

A4-versio

KIRJA

Kokeelliset pelit on läpileikkaus siitä, mitä tapahtuu pelimaailman valtavirran ulkopuolella. Se on kirja kaikille, joita kiinnostaa pelien potentiaali ilmaisumuotona.

Pääosan kirjasta vie 15 tekijäesittelyä. Osa tekijöistä on tunnetumpia, osa tuntemattomampia. Kaikkien teokset valottavat osaltaan, miten eri tavoin pelintekoa voi lähestyä.

Nina Freeman luo autofiktiomaisia pelejä omasta elämästään. Playables tekee pelattavia animaatioita. Rachel Simone Weil ohjelmoi kuvitteellista retroa. Red Candle Games ammentaa taiwanilaisesta kulttuurista.

Yleisellä tasolla kirja kertoo luovuudesta ja kokeilujen arvosta – siitä, miksi tarvitsemme tekijöitä, jotka eivät aina nauti laajaa arvostusta tai ymmärrystä, mutta puskevat rajoja eteenpäin.

Kokeelliset pelit ilmestyi alun perin luku kerrallaan osoitteessa kokeelliset.com syyskuusta 2020 toukokuuhun 2021. Kirjaversio ei sisällöllisesti poikkea olennaisesti alkuperäisistä teksteistä, mutta on kauttaaltaan korjailtu, hiottu ja tiivistetty yhteisjulkaisu.

OHJE

Pdf-muotoinen kirja on suunniteltu ensisijaisesti mobiililaitteille. Suosittelen lataamaan lukusovelluksen, jolla voit vaikuttaa paremmin siihen, miltä kirja näyttää puhelimesi tai pädisi ruudulla. Esim. Xodo on ilmainen ja helppokäyttöinen ohjelma, jonka saa sekä iOSille että Androidille.

Parhaimmillaan kirja on yhden sivun lukutilassa, jolloin yksittäinen sivu täyttää kerrallaan koko näytön. Xodossa se onnistuu näin: 1) avaa View Mode -valikko, 2) valitse Single-asetus, 3) laita Vertical Scrolling pois päältä. Napauta lopuksi sivua, niin se laajenee koko ruudun mittaiseksi.

Eri laitteiden kuvasuhteissa on paljon eroja, joten reunoille voi jäädä pienet ylimääräiset marginaalit. Leveäruutuisemmissa puhelimissa pädiversio voi näyttää paremmalta. Voit myös ladata A4-mallisen version kirjasta ja säätää näkyvän kuva-alueen itse.

Kirja julkaistaan Creative Commons 4.0 -lisenssillä. Kirjatiedostoa voi siten levittää vapaasti, mutta ei muokata tai käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Jos jaat kirjaa tai kerrot siitä eteenpäin, linkkaa mielellään mukaan tämä sivu.

Kuva: Anri Mäntyvaara

Kiitos Koneen Säätiölle työn rahoittamisesta!