Uusi kirja: Pelien äärettömät maailmat

Kansi

Mikä on Pelien äärettömät maailmat?

Pelien äärettömät maailmat on minun ja Muropaketin pelitoimittaja Tuukka Hämäläisen yhteiskirja siitä, mitä kaikkea peleillä voi tehdä ja välittää.

Lähdemme siitä, että (*lunttaa takakannesta*) “peleille mikään teema ei ole vieras. Ne ovat taideteoksia, joissa on mahdollista käsitellä käytännössä mitä tahansa.” Tarkastelemme, miten pelit käsittelevät aiheita, jotka äkkiseltään voivat tuntua liian vaikeilta, vakavilta tai vaikka yllättäviltä – kuten mielenterveyttä ja ekologiaa.

maailmat02

Mikä oli sytyke kirjan tekemiseen?

Peliharrastajien ja pelien määrä kasvaa jatkuvasti. Aihetta koskeva ajattelu ei aina pysy tämän kehityksen perässä. Vaikka enää ei ole tarvetta puolustella, että pelit ovat muutakin kuin “lasten viihdettä”, on silti tarvetta näyttää, mitä kaikkea pelit voivat olla. Haluamme omalta osaltamme laajentaa käsitystä siitä, mitä mahdollisuuksia peleissä piilee, mistä näkökulmista niitä voi katsoa ja miten ne voivat olla antoisia moninaisilla tavoilla.

maailmat03

Miten päädyitte tekemään yhteiskirjan?

Idea syntyi spontaanisti Twitter-keskustelun tuloksena. Kävi ilmi, että meillä oli samansuuntaisia ajatuksia siitä, millaista pelikirjaa kaipasimme. Kummallakin oli mielessä myös omia aihepiirejä, joita oli erityisen kiinnostunut tutkimaan. Näimme tilaisuuden tehdä yhdessä jotain, mihin emme erikseen pystyisi.

Suunnittelimme kokonaisuuden yhdessä, kommentoimme toistemme tekemistä ja autoimme jumikohtien kanssa, mutta varsinaisen kirjoitusvastuun jaoimme tasan. Kumpikin meistä on kirjoittanut kirjaan neljä lukua. Tavoitteena oli yhtenäinen, mutta sopivasti kummankin persoonaa heijasteleva lukukokemus.

maailmat06

Millaisia aiheita ja pelejä kirjassa käydään läpi?

Kirjan sisällys näyttää tältä: Kuolema, Mielenterveys, Mieli, Teknologiset unelmat, Vaikuttaminen, Yhteisö, Tiede, Ekologia. Kaikille luvuille on yhteistä yleinen aiheen avaus ja muutaman esimerkkipelin syvempi kaivelu, mutta muuten ne seikkailevat eri suuntiin. Tiede-luvussa katsotaan, millaisina Bioshock 2 ja Civilization VI esittävät tieteentekijät ja tieteen kehityksen. Yhteisö-luku taas tutkii Doomin ja Overwatchin fanikulttuureja, ja haastaa näkemyksen, että pelaajat olisivat vain passiivisia kuluttajia.

Punaisena lankana läpi kirjan kulkee ajatusmallien vaikutus kulttuuriteoksiin ja toisin päin. Deus Ex: Human Revolutionin ja Deus Ex: Mankind Dividedin tulevaisuusvisio ei ole silkkaa mielikuvitusta, vaan scifiperinteille ominaisesti peilaa tekohetkensä haaveita ja pelkoja. Pelien kautta nämä haaveet ja pelot koskettavat globaalia miljoonayleisöä.

Eri pelit toimivat eri tavoilla, joten vaikka mielenterveyden kuvausta katsotaan henkilökohtaisen tarinapelin (Actual Sunlight), indietasoloikan (Celeste) ja AAA-ilmaisutapaa hakevan toimintapelin (Hellblade: Senua’s Sacrifice) kautta.

maailmat04

Oletko oikeasti kirjoittanut taas Doomista?

Yksi kirjan ääneenlausumattomia viestejä on, että melkein mikä peli tai teema tahansa voi olla lähemmän tarkastelun arvoinen. On helppo ohittaa asioita pikavilkaisulla tai todeta aiheita puhkikalutuiksi. Yksittäisenkin pelin merkitys voi kuitenkin muuttua vuosien mittaan ja sitä kautta paljastaa jotain siitä, miten pelit ylipäätään hahmotetaan.

maailmat05

Ok, riittää subjektiivinen kuvailu ja tavoitteiden listaaminen. Faktat tiskiin!

Kirjassa on pehmeät flex-kannet ja sen mitat ovat 16 cm x 23 cm. Sivuja on 335, joilla on tekstin lisäksi 175 värikuvaa. Kirjan on kustantanut Gaudeamus ja siitä on sekä fyysinen että digitaalinen versio. Sen voi hankkia vaikka Gaudeamuksen nettikaupasta.

Jos haluan arvostella kirjan, tehdä haastattelun tai vastaavaa, miten toimin?

Arvostelukappale on kätevintä pyytää suoraan kustantajalta. Muissa asioissa minulle voi laittaa viestiä yhteyssivulta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s