Uutta: Suuri pelikirja & Kokeelliset pelit

Olen pitkään lähestynyt aihevalintoja vajeen kautta: mistä ei ole vielä kirjoitettu, mistä pitäisi kirjoittaa?

Kaikkien aikojen pelit oli pelien pikahistoriikki, koska sellaista ei suomeksi ollut. Pelit elämän peilinä ja Pelien äärettömät maailmat olivat esseemäistä pelien sisältöjen pohdintaa, koska sellaista oli suomeksi niukasti.

Sama vajeen täyttämisen ajatus on taustalla uusissa kirjoitusprojekteissani.

Suuri pelikirja: Mega Games on nuoremmille peliharrastajille suunnattu, runsaasti kuvitettu pelijättiläinen. Se kattaa odotetusti Fortniten, Minecraftin ja esportsin kaltaiset ilmiöt, mutta myös paljon muuta. Kirja on saatavilla n-y-t!

Kokeelliset pelit on kokeellisia pelejä käsittelevä nettikirjoitussarja, joka on käynnissä vuoden ajan osoitteessa kokeelliset.com. Sivulla on nyt luettavissa johdanto. Ensimmäinen pelintekijäprofiili on luvassa kahden viikon päästä. Päivitys 21.9.: sivulla on nyt enemmänkin kuin vain johdanto!

Molemmista lisää alla.Readme.fi-kustantamo on viime vuosina kääntänyt suomeksi eri hittipelien oppaita, usein Suuri pelikirja -ylänimen alla. Oppaat on suunnattu noin kouluikäisille eli niille “jotka ei halua lukea”.

En usko, että näitä kirjoja kulutetaan vain vinkkien vuoksi. On antoisaa selata itselle mieluisasta aiheesta tehtyä kirjaa, joka on kivasti kuvitettu ja jäsennelty. Miksei tehdä kirjaa samanhenkisellä formaatilla, mutta laajana peliensyklopediana, jossa on tilaa vähän kaikelle?

Readme.fin kustantama Suuri pelikirja: Mega Games on yritykseni tehdä sellainen kirja.

Pääosa kirjasta koostuu parin aukeaman mittaisista peli/pelisarjaesittelyistä, jotka on löyhästi koottu pelityypin mukaan. Lähtökohtani on ollut kuvata pelien ja pelitapojen moneutta.

Halusin kirjan, jossa on samalla viivalla Pokémon Go, Animal Crossing, Dota 2, Undertale, Florence, Amanita Designin söpöseikkailut, Just Dance, Forza, Celeste, Subnautica, Tetsuya Mizuguchin synestesiapelit ja niin edelleen.

Mukana on asiaa myös muun muassa esports-pelaajista, indiekehittämisestä, fanimodeista, speedruneista ja japanilaisesta pelikulttuurista. Koitan kaivaa aina käsiteltävästä pelistä tai aiheesta ne olennaiset jutut, jotka tekevät siitä kiinnostavan, ja esittää ne ytimekkäästi.

Kaikki lukijat ovat erilaisia. Tavoitteeni oli tehdä kirja, jota on hauskaa jo pelkästään selailla, mutta josta löytyy syventymisen varaa, kun sitä kaipaa.

Kirjan voi lukea alusta loppuun, siinä voi hyppiä edestakaisin aiheesta toiseen, tai siitä voi vaikka vilkuilla läpi ingressit ja kuvatekstit. Teksteihin on pakattu paljon tietoa ja ajatuksia, mutta ne esitetään hallittavan mittaisina paloina. Halusin tehdä kirjan, joka tuntuu helposti lähestyttävältä, ei lukijaa aliarvioivalta.

Suuri pelikirja on 368 sivun mittainen, kovakantinen ja kauttaaltaan värikuvitettu. Se on ilmestynyt nyt syyskuun alussa.Jos Suuri pelikirja on yleisölähtöinen kirja, Kokeelliset pelit on vahvasti aihelähtöinen. Käsittelen siinä tavalla tai toisella poikkeavia pelinkehittäjiä, joiden työt eivät välttämättä aina edes ole tunnistettavan pelimäisiä.

Kokeelliset pelit julkaistaan syyskuusta 2020 toukokuuhun 2021 osoitteessa kokeelliset.com.

Kerron johdannossa tarkemmin, mitä tarkoitan kokeellisilla peleillä ja miksi niitä kannattaa käsitellä. Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että projektin taustalla on se käsittämätön laajuus, mitä sana “peli” 2020-luvulle tultaessa kattaa.

Valtavirran ulkopuolella toimivat kehittäjät hyödyntävät vuorovaikutteisuutta uusilla tavoilla ja käsittelevät aiheita, joihin harvemmin törmäämme pelimuodossa.

Miten lähestyä tällaisia hämärärajaisia teoksia, jos niitä ei voi arvottaa vanhoilla kriteereillä? Mitä annettavaa niillä on? Mitä ne ylipäätään ovat? Näihin kysymyksiin haen vastauksia kirjoitussarjan mittaan.

Puhun sarjasta, koska Kokeelliset pelit ei ole kirja – ainakaan vielä. Julkaisen kahdesti kuussa yhtä pelintekijää tai tekijäkollektiivia käsittelevän tekstin. Syksyllä 2021 niistä tulee koottu, editoitu e-kirja.

Early access -mallin tyyliin materiaaliin pääsee käsiksi heti eikä vuoden päästä ja sen sisältöön voi vaikuttaa kommenteilla. Luvassa on kuitenkin myös valmis V1.0, josta on bugit liiskattu ja joka on kätevästi jaettavissa yhtenä pdf/epub-tiedostona.

Sekä kirjoitussarja että tuleva e-kirja ovat saatavilla ilmaiseksi. Aihe on tarpeeksi tuntematon, että en koe mielekkääksi viedä sitä kustannusmaailmaan. Lisäksi haluan pitää työn mahdollisimman avoimena kaikille edes etäisesti aiheesta kiinnostuneille.

Kokeelliset pelit on rahoittanut Koneen Säätiö.

Siirry Kokeelliset pelit -sivustolle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s